söndag 30 juni 2013

Hallå, var har Hovrätten tagit vägen?
Vi är många som går och cyklar längs Kungsgatan, och uppskattar det gamla folkskoleseminariet /nuvarande Hovrätten.

Jag kommer att sakna den vackra fasaden och tror hellre att jag stirrar i ned i cykelbanan än åt sidan när tillbyggnaden står klar, för att igen slippa bli ledsen och arg över att det är så här man gör med fina byggnader som har något att berätta i Umeå; döljer dem eller låter nybyggen manövrera ut dem – och därmed stans historia.

Mark- och miljödomstolen i Umeå lät inte en annan domstol pröva Föreningen Byggnadskulturs överklagande av fullmäktigebeslutet att tillåta den här skymmande, skrymmande lådan. Mark- markmiljödomstolen vid Umeå tingsrätt prövade alltså ett mål som rör lokalfrågan för kollegorna på Hovrätten i samma stad. Jag är inte förvånad över utgången, däremot över domstolens bristande omdöme.

Nu ligger målet hos Mark- och miljööverdomstolen, eftersom föreningen verkligen värnar Hovrättens nuvarande utseende och betydelse för stadsbilden och historien. Det går förstås att hitta en ny användning av huset, som bättre kan anpassa sig till rådande förutsättningar. Om man vill mer, som Umeå i alla fall utger sig för att göra.

Iréne Gustafson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar